Om mig

Jag som arbetar med Medeas heter Efwa. Med min erfarenhet och kunskap kommer jag att kunna hjälpa dig att börja sy plagg till dig själv eller ditt/dina barn. Vi börjar från början och steg för steg kommer du framåt, blir vän med din symaskin och syr ett första plagg som sedan följs av flera. Jag ger tips på sätt att sy olika moment och visar med både text, bilder och video hur du ska göra. Vi kommer även att gå igenom olika ändringar som du kan göra på mönstren för att få bättre passform.

I mitt företag jobbar jag med både text och textil. Jag både syr, stickar och skriver. Jag har i många år jobbat mest med stickning och vi har kanske träffats på någon syfestival i Borås eller Stockholm då jag jobbat i föreningen Stickas monter. Jag har även gjort stickmönster som jag publicerat på Ravelry och även i några av föreningen Stickas mönsterhäften.
Redan 2015 fick jag idén att göra sykurser online. Jag har hört så många säga att de inte vet var de ska börja för att sy och att tiden inte räcker till. Tyvärr blev jag inte klar att publicera mina sykurser online då pga familjeskäl.
Men någonstans har drömmen levt kvar och när vi hade bestämt oss för att flytta tillbaka till Sverige tänkte jag först kontakta ett studieförbund för att kunna leda sykurser. Det var nu min dröm väcktes till liv igen och som av en slump fick jag ett mail om att starta onlinekurser . Då insåg jag att jag det var dags att damma av mina tankar kring sykurser online. Jag gick en kortkurs i juni 2019 då jag fick grunderna till hur jag tar fram min kurs för att den ska passa den som vill komma igång att sy. Och nu går jag ytterligare en kurs där jag kommer att bygga upp min kursportal för att du som är min kund ska kunna få hjälp både med att sy ett helt plagg men även för att få tips och trix för enskilda moment.

Lite mer om mig:

Jag har sytt så länge jag kan minnas. Jag började som många andra sy till mina dockor och Barbie. Både mormor och mamma har alltid sytt, så en symaskin hörde så att säga till basutrustningen i mitt hem.
Min största inspiration till att börja sy mina kläder fick jag av mina textillärare i högstadiet. Förutom textilslöjden hade jag “Sy modekläder” som fritt valt arbete och båda mina lärare inspirerade mig att fortsätta att sy mina kläder.
Under hela tonårstiden sydde jag och sydde om kläder för att passa mig. Efter en period med lite mindre sömnad flyttade jag till Stockholm för att börja jobba på en förskola och för min första lön köpte jag en symaskin och sydde lite från och till.
Efter ett år i Stockholm flyttade jag tillbaka till Jönköpingstrakten där jag påbörjade en textilutbildning. I utbildningen ingick både sömnad, mönsterkonstruktion, modeteckning, vävning, materiallära och mycket mer. Jag gjorde mönster både för att sy egna kläder men gjorde även personligt anpassade mönster till vänner som ville sy egna kläder.
När jag fick barn började jag sy till dem och jag tyckte det var roligt att mina barn bar kläder som ingen annan hade. Redan på 80-talet fanns det mönsterböcker att låna på biblioteket och jag köpte även mönstertidningar för både barn- och vuxenkläder och började rita av. Även om jag hade kunskapen att konstruera mina egna mönster tyckte jag att det tog lite för lång tid och ritade hellre av från böcker och tidningar.
I mitten av 80-talet blev jag kontaktad av ett studieförbund för att de ville starta sykurser på den ort jag bodde då. Och trots att jag var 22 år insåg jag att jag hade tillräckligt med kunskap för att lära ut. Under några år hade jag traditionella sykurser med träffar en gång i veckan. Men när min barnaskara växte (jag har fem barn) räckte inte tiden riktigt till att jobba borta på kvällarna.
En period på 90-talet sydde jag även kläder på beställning och då gjorde jag mönster till de plaggen, ofta efter att jag fått se en bild på ett “önskeplagg”. Jag sydde både hela garderober, bal- bröllops- och brudklänningar.

Numera syr jag 95% av mina kläder och syr även om kläder jag köpt secondhand. Jag planerar min garderob för att få kläder jag älskar att bära och som har bra passform.